4in1 Energiamegtakarítás, biztonság, kényelem, megbízhatóság – 1. Rész

Ebben a bejegyzéssorozatban az energiahatékonyság, kényelem, biztonság és megbízhatóság kvartettjéről fogunk írni. Az első részben, a BECKER okos otthon energiatakerékos tulajdonságát fogjuk általánosságban bemutatni.

 

Az energiamegtakarítás modern megoldása – az intelligens otthon

 

Napjainkban a környezetvédelem alapvető fontosságúvá vált az élet szinte minden területén, így az építőiparban is. Ma már nem épülhet olyan ingatlan, mely energetikai szempontból ne felelne meg az alap elvárásoknak. Egy intelligens otthon rendszer pedig lehetőséget ad egy olyan hosszú távú befektetésre, mely nem csak az energiahatékonyságban játszik szerepet, de a mindennapi kényelmet és biztonságot is biztosítja. 

 

BECKER Smart Home rendszerrel a fenntartható jövő felé.

 

A márka elkötelezett az energiafelhasználás csökkentése mellett. Az egyedileg kialakított rendszert úgy tervezték és fejlesztik folyamatosan tovább, hogy a lehető legkevesebb energiával működjön, a lehető legbiztosabb módon.

A német gyártmányú árnyékoló motorok gondosan megválogatott alkatrészekből épülnek fel. Többek között ,ennek köszönhető, hogy a motorok működés közben és stand by állapotban is minimális áramot fogyasztanak.

A különböző érzékelők segítségével, melyek intelligenssé teszik otthonunkat, energiát spórolhatunk meg. Ezek az érzékelők igényeink szerint kerülnek programozásra és a meghatározott értékeknél működtetik házunkat. Ezeket forgatókönyveknek vagy jelenetvezérlésnek nevezzük.

 

Nézzünk meg néhány jelenetet:

» Amennyiben a világítást is integrálni szeretnénk a rendszerhez és ezzel energiát megspórolni, egy mozgásérzékelő segítségével a lámpatest automatikusak kapcsolódik fel és az általunk kívánt másodperc (s) után le. Így biztosan nem marad felkapcsolva a világításunk. Illetve még a fény erősségét is meg tudjuk határozni, ha éjszaka nem szeretnénk, hogy 100%-os fényerősséggel kapcsolódjon fel a lámpánk.

» Önmagában a redőnyök is szigetelő hatással bírnak, télen nem engedik ki a meleget nyáron pedig visszaverik a napfényt, így nem engedi felmelegedni házunkat. Előfordul azonban, hogy elfelejtjük leengedni a redőnyöket! Viszont egy fényérzékelő segítségével, amelyet az ablakunk üvegére helyezünk beltérre, redőnyeink automatikusan működnek. Így a programozott fényértéknél anélkül, hogy bármilyen parancsot kiadnánk leengedik az árnyékolókat, ezzel megelőzve a lakás felmelegedését. Ezzel elérhetjük azt, hogy a klímát vagy bármilyen hűtő rendszert később kapcsoljuk be!

» Télen a fentebb leírt jelenethez hasonlóan egy hőmérsékletérzékelő segítségével, amelyet a házunk leghidegebb pontjába elhelyezünk, egy beállított hőmérséklet értéknél automatikusan mozgathatjuk redőnyeinket. Így a hidegebb hónapokban ha a házunk belső hőmérséklete leesik, az érzékelő parancsot küld az árnyékoló motoroknak, hogy menjenek alsó állásba, ezzel lelassítva hőmérséklet csökkenését. Ezáltal a fűtésünket később is elegendő bekapcsolnunk.

 

A zöld ház

 

A zöldház energiafelhasználása maximálisan lecsökkentett. Az otthon teljes mértékben automatizált és a rendszerbe kapcsolt összes fogyasztó akkor lép működésbe, amikor épp szükség van rá vagy a környezeti változások (eső, szél, tűző nap) megkövetelik azt. Ezen fogyasztók sokasága például a redőnyök, árnyékolók, a fűtőtestek, a világítás, hogy a leggyakoribb példákat említsük. Amennyiben rendelkezünk jól kiépített napelemes rendszerrel, az áramellátás is folyamatosan biztosított megújuló energiaforrásból. Akár elektromos autó töltőállomás is telepíthető mellyel nem csak házunk, de a mindennapi életvitelünk is még zöldebb lehet.

 

A következő részben a BECKER  otthon biztonságosságáról fogunk írni.