Smart home – 1. rész

Az automata árnyékolóktól kezdve, a motoros kertkapukon át, egészen a hangvezérléssel működő okos világításig.

Avagy mi mindent tud az intelligens otthon? 


Manapság rengeteg helyen megjelenik a smart home, vagyis az okos otthon fogalma. Bármelyik magazinban, hirdetésben, lakberendezési áruházban, fórumokon és egyéb helyeken találkozhatunk ezzel a kifejezéssel. A piacon számos gyártó vonultatja fel termékeit.Találkozhatunk egészen olcsó, ám annál rövidebb élettartammal és kevesebb bővítési lehetőséggel rendelkező távol-keleti termékcsaládokkal, de általunk jól ismert high-tech világmárkák okos otthon rendszerei is képviseltetik magukat a versenyben. Kérdés melyiket válasszam? Ugyanis a paletta kellően széles ahhoz, hogy lehessen válogatni, viszont korántsem mindegy, hogy melyik okos rendszer telepítése mellett döntünk.

 

Mitől lesz intelligens az otthonom?

Nem is sejtenénk, hogy mennyi mindent lehet automatizálni lakásunkban vagy házunkban.

Miből áll össze az intelligens otthon rendszer? 

  • Először is szükségünk van egy mindent összeköttetésbe hozó irányító központra. 
  • A következő fontos dolog, hogy legyen egy fix, határozott elképzelésünk arról, hogy mit szeretnénk kihozni az otthonunkból és ehhez megtaláljuk a megfelelő és megbízható szakembert, aki segít személyre szabni az okos otthon rendszerünket. 
  • A harmadik, de korántsem elhanyagolható összetevő, pedig a különböző vezérlések, érzékelők, csőmotorok (és még sorolhatnám) szóval a különböző perifériák sokasága, amelyek csatlakoztatva ahhoz a bizonyos központhoz, “életre keltik a házunkat”. 

 

A BECKER smart home-nak három meghatározó tulajdonsága van:

  • Biztonságos, mert a rendszer eszközei rádiójellel kommunikálnak egymással.
  • Kényelmes, a rengeteg hasznos funkciónak és beállításnak köszönhetően.
  • Energiatakarékos, mert házunk/lakásunk, a mi igényeink szerint, automata módon reagál a környezeti változásokra, mely a péntárcánknak is kedvez.

 

A rendszer megbízhatósága, immáron száz éve bizonyít az árnyékoló automatizálás és építőipar területén. Következő bejegyzésünkben pedig bemutatjuk, hogy mi mindent lehet integrálni az okos otthonba.