Smart home – 3. rész

Az automata árnyékolóktól kezdve, a motoros kertkapukon át, egészen a hangvezérléssel működő okos világításig.

Avagy mi mindent tud az intelligens otthon? 


 

 

Az intelligens otthon lelke – a központ.

A BECKER palettáján kétféle otthon központ található. CentralControl 31 (CC31)* és CentralControl 51 (CC51) névre hallgatnak. A két központ közti különbség jellemzően a kivitelezésben rejlik. Amíg a CC51 rendelkezik érintőképernyős kijelzővel, addig a CC31-et valamilyen monitorhoz (általában a tévéhez) csatlakoztatva, egy hozzá kapható, érintőpaddal ellátott vezeték nélküli mini billentyűzettel kezelhetjük. Mindkét központ képes Wi-Fi kapcsolatra, tehát a frissítést egyszerűen, bármikor díjmentesen el lehet végezni, ugyanis a BECKER folyamatosan fejleszti a rendszer tudását, megbízhatóságát. Mindkét eszköz integrálható LAN/WLAN hálózatba és képesek internetrádió lejátszására, valamint a CC51 képes időjárási adatok, előrejelzések lekérdezésére is., Az okos ház központ távoli elérése bármely okos eszközről internet segítségével lehetséges, viszont a parancs a házon belül már rádiósan továbbítódik a jel fogadására képes vezérlőhöz, motorhoz. Minden megtanított függvény, jelenet a központok külön beépített memóriájában tárolódik. Ez az innovatív megoldás, mely egyedülállóan jellemző a BECKER rendszerére, a teljes adatvédelmet biztosítja, mivel ezek a tárolt információk nincsenek közvetlen kapcsolatban az internetes hozzáféréssel. Tehát az adatok nem egy távoli szerveren vannak tárolva.

 

Az alkalmazott rádiótechnológia – kellően biztonságos?

A válasz minden szempontból: IGEN! Adatvédelmi oldalról megközelítve a legbiztonságosabb rendszer, mivel nincs közvetlen hozzáférés otthonunk tárolt információihoz. Ezen információk alatt, a megtanított jeleneteket, függvényeket és az egyéb ezekhez társított adatokat értjük.. “A folyamatos rádiójel kibocsátása nem károsítja szervezetem?” – merülhet fel a kérdés. A BECKER esetében a rádiós jelek, inkább impulzusok melyek nem folyamatosan mennek oda-vissza adó és vevő között, hanem csak parancsra és állapotváltozásra reagálva indulnak meg. Tehát a szervezet nincs kitéve folyamatos sugárzásnak, ezáltal nem károsodik. A biztonságon túl, a márka által alkalmazott rádiótechnológia még praktikus is, ugyanis a rendszer kompatibilis a KNX szabvánnyal, így számos más gyártó KNX-kompatibilis terméke hozzákapcsolható a BECKER intelligens otthonhoz.

 

Érdemes beruháznom egy ilyen rendszerbe?

Ha a BECKER-ről van szó, akkor mindenképp. Ugyanis egy kisebb-egyszerűbb rendszer, amelynek a kezdeti befektetése minimális, a későbbiekben bármikor, fúrás-faragás nélkül bővíthető.  100 éves cég, 100 éves tapasztalattal az árnyékoló és épületautomatizálás terén. A név kötelez – tartja a mondás, mely a BECKER esetében 100%-ig igaz. A kis német családi vállalkozás mára egy nagyon komoly vállalattá nőtte ki magát, viszont a vezetés és a tulajdonjog továbbra is a család kezében van. Ez fontos tényező, hiszen az értékek és a filozófia generációról generációra száll.  A márka folyamatos fejlődésen megy keresztül. Újabb és újabb technológiákat fejlesztenek ki a biztonság, energiahatékonyság és kényelem triumvirátusnak jegyében. Biztonságos a rádiótechnológiának köszönhetően, energiatakarékos, mert a rendszer elemei stand-by módban is elenyésző mennyiségű energiát fogyasztanak és nem utolsó sorban komfortos, mivel az otthon,  a tulajdonos elvárásainak megfelelően működik. 

 

A következő bejegyzésben pedig egy kisokost állítunk össze, melyben néhány jó tanáccsal szeretnénk kedveskedni azoknak, akik intelligens otthonban gondolkodnak! 

____________________________________________________________

*A CC31 intelligens otthon központ már nem elérhető. 

A CC51 továbbra is rendelhető!