4in1 Energiamegtakarítás, biztonság, kényelem, megbízhatóság – 2. Rész

Biztonság

Az intelligens otthon többféle megközelítésből is lehet biztonságos. Nem csak a komfortérzetből adódóan, de adatvédelem szempontjából is fontos ez a tulajdonság. Az első az egyértelműnek hangzik, de mit is jelent pontosan a biztonságosság adatvédelmi megközelítésből?

Nem mindegy milyen csatornán kommunikálnak az intelligens rendszerbe integrált fogyasztóink és a különböző általunk feltanított programok-események, információk, felhasználási szokásaink hol tárolódnak, milyen felületen jelennek meg.

 


Rádiós vagy Wi-Fi-s rendszer?

A BECKER számára az adatok tárolása és védelme sem utolsó szempont. A rendszert úgy tervezték, hogy a ház adataihoz, az egyes függvényekhez és programokhoz, idegen személy ne férhessen hozzá. Minden ilyen adat a házközponti egységen van eltárolva egy külön kártyán. Annak ellenére, hogy a központ kapcsolódik az internethez, az ingyenes frissítések, a távelérés és az egyes extra funkciók elérése miatt, az adatok külső fél számára elérhetetlenek. A rendszer fogyasztói pedig rádiójellel kommunikálnak egymás közt.

 

Nem veszélyes az egészségre állandó rádiós sugárzás? – merül fel a kérdés.

Az állandó sugárzás valószínűleg az, viszont a BECKER termékek, csak akkor bocsátanak ki rádiójelet, ha épp parancsot küld az egyik eszköz a másiknak.

Például ha egy érzékelő jelet küld a hozzákapcsolt vezérlőnek akkor mindez impulzusként, másodpercek töredéke alatt megy végbe. Ha pedig a vezérlőegység vagy csőmotor visszajelzi állapotát, az az előbbihez hasonló módon történik. Tehát nincs állandó jelkibocsátás.

A rádiós rendszer további előnye a Wi-Fi-s rendszerrel szemben, hogy a kommunikációs kapcsolat is jóval stabilabb a rendszer termékei között. Nem beszélve arról, hogy a BECKER rendszerét úgy alkották meg, hogy a termékek megfelelnek a KNX nemzetközi szabványoknak.

Tehát más gyártók, a BECKER-Antriebe GmbH által tesztelt, termékei is kompatibilisek az intelligens otthon rendszerrel. Ezen termékeknek listája ezen a weboldalon megtekinthetőek. Érdemes tudni, hogy a BECKER nem gyárt riasztókat és kamerákat, ezért a tesztelt termékek használata ajánlott, viszont nem kizárólagos. Tehát sok esetben más egyéb márkák termékei is működtethetőek a BECKER rendszerrel.

 

Biztonságtechnikai megoldások a BECKER intelligens otthonnal.

  •  A riasztórendszer esetében két funkció érhető el.
  • Lehetőségünk van egy ON/OFF -Be/Ki kapcsolásra. Ha elfelejtettük aktiválni a riasztót fellépünk a kezelőfelületre és könnyedén aktiválhatjuk, de ugyanígy deaktiválhatjuk, ha éppen nem tartózkodunk otthon és valakit be szeretnénk engedni a házunkba.
  • A másik lehetőség egy jelenetvezérlés, ami annyit jelent, hogy riasztás esetén a riasztó küld egy parancsot az okos rendszernek, hogy az általunk kívánt fogyasztók lépjenek működésbe. Például a redőnyök menjenek alsó állásba és az összes világítás kapcsolódjon fel a házban-kertben. Így megelőzhető egy esetleges betörés.
  • A kamerarendszer esetében, kültéri és beltéri kamerákat is integrálni lehet az okos vezérléshez. Így lehetőségünk van bármikor, bárhonnan megtekinteni, hogy mi történik otthon.

 

A következő részben az intelligens otthon kényelmi funkcióit, előnyeit fogjuk bemutatni.