Okos otthon kisokos

Hogyan válasszak intelligens otthon rendszert, mire érdemes figyelni?

 

Manapság itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az okos otthon rendszer telepítése a házakba, lakásokba. A piacon sok-sok márka, gyártó képviselteti magát, viszont nem minden rendszer alkalmas a hosszútávú, megbízható működésre.

A következő néhány pontban, néhány hasznos tippel látjuk el kedves Olvasónk:

 

A márka

Nem mindegy melyik gyártó terméke mellett döntünk. Amennyiben az adott cég rendelkezik információval az általa forgalmazott termék kilétét illetően, az már mindenképp pozitívum. A márka és minőség kéz a kézben kell, hogy járjanak. A minőség pedig a megfelelő háttérrel rendelkező márkából fakad.

 

Ár – az olcsó nem mindig kifizetődő hosszútávon.

Az intelligens otthon rendszer esetében ez pedig különösen igaz. A termék ára összefügg a rendszer tudásával, a márkával és a minőséggel is. Amennyiben két rendszer között vacilálunk, ne csak az árat, de a műszaki tartalmat is vegyük figyelembe, hiszen sok esetben az alacsony ár a minőség rovására megy.

 

Minőség – Mennyi ideig vállal garanciát a gyártó, a termék minőségét illetően?

Egy jó minőségű okos rendszer esetében a garancia nem utolsó szempont. Egy megfelelő háttérrel rendelkező gyártó nem csak a termékre, hanem a szolgáltatásra is kifejezett hangsúlyt fektet. Esetükben nem kell extra biztosítást és egyéb extra garanciákat vásárolni, mert biztosak a termékeik megbízhatóságában és szakembereik tudásában.  

 

A rendszer kompatibilitása.

Amennyiben később szeretnénk bővíteni az okos rendszerünket a megfelelő műszaki előkészítést követően bármikor megtehetjük! Fontos, hogy a gyártó termékei évekre visszamenőleg is kompatibilisek legyenek egymással. A BECKER esetében ez 100%-ig igaz. 

 

Rádiós vagy Wi-Fi-s – nem mindegy?

Bizony, nem mindegy milyen módon kommunikálnak automatizált fogyasztóink. A rádiós rendszer nagy előnye a Wi-Fi-s rendszerrel szemben, hogy a rendszerhez külső félnek nincs közvetlen hozzáférése, mégis megoldott az otthon távoli elérése általunk, bármilyen okos eszközről. Ez hogyan lehetséges? Olvasd el korábbi cikkünket, hogy a BECKER miért alkalmazza a rádiótechnikát. 

 

Lehetőségek – Az én okos otthonom.

A széles termékpalettával rendelkező, mégis nyitott szabvánnyal dolgozó gyártók sokkal nagyobb szabadságot adnak intelligens otthonunk megtervezéséhez. Legyen szó árnyékolásról vagy egyszerűen a világításról egy széles termékkörrel rendelkező márka termékeivel a házunkat életre tudjuk kelteni, úgy ahogy az az életvitelünknek és számunkra kényelmes és megfelelő.

 

Tehát a fentiekből kiderül, hogy egy okos rendszer hosszú távú beruházás és az értéke hamar megtérül. Nem beszélve arról, ha a későbbiekben úgy döntünk, hogy megválunk házunktól/lakásunktól vagy csak egyszerűen ki szeretnénk adni, a telepített okos rendszer miatt az eladási/kiadási ár is felértékelődik. Épp ezért érdemes a fent említett szempontokat figyelembe venni, amikor intelligens otthon telepítése mellett döntünk. Előző bejegyzéssorozatunkból, pedig kiderül az is, hogy a BECKER intelligens rendszerével milyen módon tudjuk automatizálni otthonunk.