Smart home – 2. rész

Az automata árnyékolóktól kezdve, a motoros kertkapukon át, egészen a hangvezérléssel működő okos világításig.

Avagy mi mindent tud az intelligens otthon? 


Ebben a bejegyzésben, az automatizálható perifériák sokféleségét, egyes eszközök előnyeit  fogjuk bemutatni.

 

A BECKER smart home

 

Árnyékolók – Redőnyök, napellenzők, rolók, roletták, zsaluziák, teraszfedések, télikert árnyékolók.
Az árnyékolókat jellemzően különböző csőmotorok segítségével lehet automatizálni. Általában kétféle típus közül választhatunk: vezetékes vagy rádiótechnológiával ellátott motorok. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei. 

  • A vezetékes motorok: az ilyen termékek árfekvése általában kedvezőbb, mint rádiós társaiké, így aki először redőnyei, napellenzői vagy egyéb árnyékolói automatizálásánál dönt, kevesebb kezdőköltséggel számolhat. A jó hír viszont, hogy ha már korábban beépítésre kerültek a lakásunkba ilyen motorok, de még szeretnénk tovább bővíteni az automatizált fogyasztóink számát, az okos otthon központon keresztül, nagyobb bontás elkerülésével ezt bármikor megtehetjük, hiszen a vezetékes csőmotorokat rádióvevővel ellátva, hamar összeköttetésbe hozhatjuk a rendszer egyéb, rádiós kommunikációra képes vevőjével vagy adójával.
  • A rádiós motorok: ezek a csőmotorok rengeteg előnnyel rendelkeznek vezetékes társaikhoz képest. Akár utólag, akár az építkezéssel vagy felújítással egyidejűleg kerülnek telepítésre, beépítésük és installálásuk mindig roppant egyszerű. Nem kell külön a vezetékre költeni és a bekötéssel, kábelezéssel sem kell különösebben bajlódni. Bármikor integrálható az intelligens otthon rendszerbe, hiszen, az egymással kompatibilis rádiós rendszerek, szabványok mindig működőképesek lesznek egymással. 

 

Világítás – Különböző lámpákat, világítótesteket is integrálni lehet az okos otthon rendszerbe. A lehetőségek száma szinte végtelen, ezen termékek esetében is. Dimmerrel a fényerőszabályzást is meg lehet oldani. A csatlakoztatott érzékelők segítségével pedig a különböző jelenetekbe is be lehet vonni őket. Például este 8 és reggel 6 óra között az érzékelő a közlekedőben mozgást érzékel, akkor a villany csak 20%-os fényerősséggel kapcsol fel, hogy a ház többi lakója ne ébredjen fel. Az időzítő segítségével akár a kerti világítás is az általunk kívánt időpontban felkapcsolódik.

 

Fűtés – A zöld otthonhoz, ma már hozzátartozik az automatikus fűtésszabályozás is. Miért jó ez nekem? A válasz egyszerű: a fűtés automatizált szabályozásával mindig biztosított az épület egyenletes hőmérséklete. Tehát beépítésével elkerülhetjük a téli és átmeneti időszakokban a lakás túlfűtését és kialakíthatjuk a számunkra optimális klímát is az adott helyiségben. Ez nem csak egyszerű kényelemmel jár, de a családi kasszának is jelentős pénzt spórolhat meg.

 

Ablakok – Azt már sokan tudják, hogy az új, modern nyílászárókkal mennyi energiát lehet megspórolni, viszont kevés szó esik arról, hogy miért érdemes őket automatizálni. Az ablaknyitó motorokkal nem csak kényelmesebbé tehetjük mindennapjainkat, de lakásunk, házunk energiatakarékosságát is növelhetjük. Ezt hívják komfortszellőztetésnek. Mindig friss levegő, a lehető legegyszerűbb módon. Továbbá az ablakokhoz csatlakoztathatunk nyitásérzékelőt is, amivel tovább növelhető az energiahatékonyság, mely a következőképpen néz ki: ha például kinyitjuk az ablakot, akkor ezt a nyitásérzékelő érzékeli, és jelez a központnak, a fűtés pedig automatikusan alacsonyabb fokozatra kapcsol az adott helyiségben. Szintén nyitásérzékelés esetén az árnyékolók automatikusan a szellőztető állásba mennek, hogy megfelelően tudjon áramolni a levegő. 

 

Kapuk – A motorizált garázskapuk és kertkapuk manapság szinte elengedhetetlen tartozékai a modernkori családi házaknak. Mivel ezek az elsődleges védvonalai kertünknek és otthonunknak, fontos, hogy megbízható és minőségi termékekkel legyenek felszerelve. A központhoz való csatlakoztatással, pedig egy kalap alatt lehet felügyelni a megfelő működésüket és kezelni őket. 

 

Érzékelők – Az érzékelők segítségével az automata folyamatokat még könnyebbé és egyszerűbbé lehet varázsolni. Különböző HA-AKKOR függvényekkel és a többi perifériával összekötve, teljes, úgynevezett jeleneteket lehet velük lejátszani. Hogyan is néz ki egy-egy ilyen jelenet? Például erős szél esetén, a ház falára szerelt szélérzékelő érzékeli, hogy megváltoztak az időjárási körülmények, ezért például összes napellenzőt és/vagy zsalúziát behúzza, hogy ne keletkezzen bennük kár. Az adott érzékelő csatlakozhat közvetlenül kábellel vagy a központon keresztül, rádiósan az adott motorhoz vagy vezérléshez.

 

Vezérlések – Vezérlések alatt azokat az adókat és vevőket értjük melyek a rendszert működtetik. Ilyenek lehetnek például a különböző távirányítók, kapcsolók, beépített rádióvevő egységek, melyek a különböző parancsok alapján jelet küldenek vagy jelet fogadnak és cselekvésre bírják a csatlakoztatott fogyasztót. Két csoportjukat különböztetjük meg: vannak rádiós és vezetékes vezérlések. A vezetékes vezérlések közvetlenül kábellel kapcsolódnak a vezérelni kívánt fogyasztóhoz, ellentétben rádiós társaival ezek nem képesek rádiós kommunikációra. A rádiós vezérlések, ahogy a nevükben is benne van,  képesek rádió jelet fogadni vagy küldeni. Segítségükkel összetettebb jeleneteket, egyszerűbb módon lehet megvalósítani. Például egy 10+3 csatornás távirányítóval egyszerre akár 10 fogyasztót külön-külön vagy akár 3 csoportban is kezelhetünk.

 

Hangvezérlés – 2018 óta, a BECKER rendszer képes a beszéd által kiadott parancsok fogadására. Az okos központhoz csatlakoztatott Amazon Alexa típusú beszédfelismerő eszközzel bármilyen utasítást lehet adni az intelligens otthon fogyasztói számára. Tehát egy szó és a redőnyök mozgásba lendülnek vagy a világítás felkapcsolódik, de az aktuális időjárási adatok is lekérdezhetőek. Ha pedig egy kis zenére van szükség, Alexa egyszerűen megoldja a rádió bekapcsolását. Ez a technológia nem csak szuperkényelmes, de használata egy kis színt is vihet a hétköznapokba, szóval feltörekvő népszerűsége nem meglepő.

 

 

Tehát a fentiekből kiderült, hogy a BECKER esetében minden olyan fogyasztót hozzá lehet kapcsolni az intelligens rendszerhez, amelyek a felhasználó szempontjából számos előnnyel járnak. A következő rész az okos központról és a technológia biztonságosságáról fog szólni.